Thursday, 17 March 2016

My Extra Kilos

Weh weh dugaan apa ini. Huwaa. Tadi saja la gatal gatal try baju nikah, sebab pakai sekali je tak pakai dah pastu tapi apa terjadi pastu drag me to this entry. Bahahha. Baju ketat ke aku besar. T_T

Still muat tapi ketat la which is baju nikah dulu aku rasa xfit macam besar sekarang dah fit hahahha. Rasakann. Pastu baru je google 'gain weight post pregnancy' Masyaallah sempat nak salahkan konon berat naik after beranak. Padahal weh, last day pantang dulu aku dah dapat balik berat sebelum preggy. Huwaa lagi sekali. Mungkin way skinnier than aku sebelum ni kot haha tapi sekarang dah gain weight takmau turun2 dah. Rasanya kes balik kampung raya cina hari tu la ni, cun je berat naik 3kg pastu xturun huwaaa. Diet kang macam orang gila plak aku lapo, semua orang aku marah kalau aku diet. Hahah. Steady je engkau ye lemak2. Huhu

Haha berbalik kepada benda aku google tu, gain weight post pregnancy. Meh nak kaitkan ngan situasi aku kahkah.

1-Sleepless mom tends to gain weight easily
Bahahhaa i sleepless ke sekarang. Masalahnya dia kata kalau mak mak kurang tido less than 5-6 hours mmg akan gain weight la. Hahahha. Tapi i sekarang dah tido elok alhamdulillah anak tak banyak ragam tapi tu la rutin tido siang na-da. Takde langsung. Sebab tu la kot, mohon suami benarkan aku membuta siang hari ye sayang? Kihkih

2-Sebab stress. Haha. Yola yola aku stress takdela teruk setakat penat otak pastu balik rumah buat drama sebab tak nak masak etc etc tu biasa la kot. Biasa dia tu! Hahah. Stress jugak kadang suami ada je idea nak makan itu ini kang aku kena masak pastu aku join la makan sekali yang tak habis tu semua pun aku bedal mihmih. Stress betul. Dah la jenis tak reti duk diam, kang tau tau aku gi buat bubur cha cha untuk suami, duk bake muffin la red velvet la. Nah sekarang aku stress ngan diri sendiri. Suami selalu suruh aku rehat, anak tido je dia ajak la aku lepak tengok tv, tapi alu prefer menukang kat dapur, kemas rumah ke. Kahkah. Dasar perempuan rajin wahahha.

3-Breastfeeding. Now that Danisy still bf even tak exclusive bf, tapi aku baca tadi one bf session can burn up to 500 kalories (eh?) Japgi aku letak link kat bawah. Huahua. Tapi kenapa kalori aku degil tak terbako ke apa. Usually after bf moms akan jadi lapar and akan cari macam macam untuk makan no wonder aku kuat mengunyah skrg (eh bkn selalu ke haha) yang masalahnya bila kita bf moms ni gi cari jajan la benda benda tak pekdah nak isi tekak. Hmm no wonder la kalori segala lelemak loves me. Kahkah. Suppose kena amal plain water (a lot) but instead now pagi pagi aku suka la order milo ais la apa la. Hmm should change that habit too. Bye bye milo for breakfast T_T

Heheh tu je yang aku hadam sebab pastu aku sibuk cari petua kurus plak. Lemon dengan green tea la madu la. Mati la mak. Hmm. Pastu tengok tips senaman la, belum share lagi kat fb tapi kalau share pun aku duk rasa aku tak buat. Kahkah. Ni kalau suami aku baca ni harus la dia gelak pastu perli aku nak diet nak kurus hari hari jampi ingat scale timbang tu boleh buat magic ke. Huwaa laki aku plak satu, everytime tanya aku gemuk tak, dia kata idokk. Saja la tu malas layan. I knowww i knowww hahha even officemate aku pun duk tarbiah kat aku 'hannann, kalau suami awak tak cakap apa apa awak jangan la risau" hahha dah kalau jenis suami menjaga hati guane. Hahha. sentap mak.

So berbalik masalah utama, how do i shed my extra kilos. Please help. *nangis*

Link untuk article aku baca td :
http://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_6rli8oby

Sayanggg nak tali skipping pls. I beg him to buy me treadmill but he end up laughing. Huwaaaaa adoi sendu sedih pilu la nak campak penimbang berat tu. Menipuu betul. Hmmm

Bye

No comments: