Friday, 14 February 2014

Interview Experiences

Haha. Sebab dah dapat kije, ni nak cte pasal pengalaman pergi interviews. Hehe. Lepas habis presentations fyp, Nunang dah rangka banyak strategi untuk kita kerja. Tapi sebab tuan punya badan kata nak rehat, maka mengalah la si dia. Hihokk. Rehat la konon masa tu bulan puasa, kata nak kerja lepas raya. Hihi.

Dah habis raya, first interview yang kita attend ialah dekat company Nunang kerja. Eh, bukan beriya tau nak sama tempat ke apa, tapi tu la semua kerja Nunang. Interview masa tu okay, kata iols ni interesting candidate, dorang nak letak under management trainee. Gituu. Tapi kan, sampai hari ni kite tak dapat feedback punn. Sobs. Hahhaha eh tapi at least sebab si interviewer tu tau kita ni his fiancee, sempat tau korek korek rahsia sikit. Seronok la iv sebab tak formal, selesa je. Pastu dia sempat cakap kata Man tu suka belajar, dia panggil Man as a guy that bercita cita tinggi. Bangga fiancee tau. Wahahhahaha. Ke laut dahhh.

Next iv, yang ni macam taknak pergi sangat tau, sebab parents pun kata tunggu dekat company Nunang je, nanti senang sama sama. Nunang pulak kata takyah tunggu, grab je semua pilihan yang ada. Dia siap merayu tau suruh g interview tu. Haha. Lepas tu pergi la, sanggup Nunang mc sebab hantar kita. Wahahha. And tahu takkk, kita dapat kerja on the spot. Dia suruh report duty 16 Oktober 2012 kat Subang. Memula excited la, tapi dah balik kampung otak berserabut tu tetiba taknak pergi. Hihi. Pastu ada orang tu merajuk marah ngan kita sebab selective sgt, sampai la hari birthday dia baru dia kawan balik ngn kita. Eh eh lepas tu ada sikit macam menyesal tau tak gi kije tu. Huhu. Selalu la kena perli ngan dia. Haha.

Lepas kejadian tu, Nunang tak layan kita dah. Nak kerja cari sendiri sebab kite tak ikut cakap dia. Merangkak gak la kan, dalam hati menyesal je. Hahhaa. Banyak gak application via Jobstreet, tapi tu la tak byk responds. Lepas tu terklik iklan management trainee Felda Global. Lepas tu selected untuk iv jawab exam passed, lepas second iv takde feedback dah. Tsk. Takde rezeki jugak ngan Felda. Full story pasal iv dengan Felda ada kat blog tapi malas nak buh link. Wahahah. One of the toughest iv i've attended. Memang sesuai la dengan imej Felda, iv dia tak cincai tau. Exam susah macam pfttt. Hahhaha. Ok takmo cte banyak la pasal Felda ni sebab tunggu dia lama, lepas dh tau tak selected tu nak bangun balik payah sikit la. Hahahhaha.

Habis je Felda, slow slow atur langkah. Ni kena start dari bawah. Takut nak expect lebih dah sebab dah belajar. So gi la iv lagi dekat Sg Besi. First expression tu macam 'eh tak nak la kije dalam environment gini' dengar je apa benefits dia nak bagi, suruh datang kije tapi sekali lagi kita decline. Huhu. Oh, ni untuk position sales exec (katanya) agen TM. Hewhew, tp xnakk. Dan dan malam tu patutnya terus balik Terengganu tau,tetiba extend the stay. Balik hotel je google lagi iv tempat lain. Fuhh. Sekali kena gi Kerinchi.

Besok pagi pagi gi Kerinchi, company advertising. Sebab dah familiar ngan Kerinchi, Nunang let me go by my own. Iv hari tu dia baru nak kenal je, dia ckp kena dtg training dulu sehari pastu baru tau results. Kebetulan masa tu 31 Dec, besoknya cuti new year, maka jom la extend lagi duk KL. Dengar desription job tu macam best, in 12 months dapat jadi assistant manager untuk new branch. Tapi Nunang dah pesan awal la, bukan benda tu awak kena kejar, org boleh ckp macam macam. 2 Januari kononnya gi a whole day training. Hewww. Tau tak kena buat apa? Kata mgt trainee, tp kena tunggu kat bank, jual coupon. Masa tu dah terfikir fikir. Bila tanya trainer tu lama ke buat ni? Dia jawab dah almost 3 months kot, memula kena jual door to door. Office. Pergh. Tau x kupon dominos yang orang jual tu? Haaa, benda tu la kena jual. Terus bgtau Nunang suruh pick up, cakap terus terang dengan trainer tu, this is not what i've been looking for. Aduh. Hahha. Kita kalau jumpa orang meniaga kupon tu, sanggup tau pusing jauh sikit sebab malas nak layan, lagi nak jadi one of them. I'm not good enough. Huhu. Bgtau Nunang, dia pun can't imagine me doing that.

Sebab awal lagi, terus pakat ngan Nunang nak g iv tempat lain. Kali ni dalam mall. Hahaha. Gamble je lah. Kedai motor besar tu. Cuak jugak sebab takde experiences tau, dijadikan rezeki dapat la hmmm tapi taknak pulak. Ish apa laaaaa. Banyak betul kerenah.

Lepas tu balik, tak lama pastu dapat call suruh datang iv dekat Serdang Perdana, company engineering. Interviewer tu management dorang dari Singapore. Boleh kata skema jugak la weh sebab soalan dia tanya macam soalan exam marketing. Pening pulak kita nak jawab. Selalu tak pernah tanya soalan gitu, bantai je goreng. Kikiki. Marketing approach la apa la, ligat kepala fikir dah la just arrived dari kampung. Tsk. Result? Tergantung.

Lepas tu gi iv dahsyat. Hahahha. Kali ni dengan company car rental. Ni pun Nunang's arrangement tau. Masuk bilik iv, mak aih kena ngadap 6 jejaka yang tak bape nak in. Hahhaha. On the spot tau dia serang, tak habis cakap lagi dia tanya lain dah. Panas je tau. Masa tu dah nekad, tak dapat pun takpe. Company lain yang besar pun takde gini interview nye. Hahhaha. Eh memang dahsyat la pengalaman tu, hahaha. Rasa nak tumbuk muka panel tu semua. Lepas tu siap bandingkan results dengan performance lagi. Kita dah la takde pengalaman, expectation dia amboii. Takpe la tak nak kije ngan awak pun, buwekk. Rasa nak je buat gitu hahahahha. Pastu hari tu kata dapat call dari company ni, tp untuk position admin. Tapi decide nak decline jugak offer tu. Siap macam pujuk kite tau, nk tlg cari rumah sewa bagai. Hahah, boleh cakap 'kita dah suka kat awak ni camne' hahahaha. Tp tu la, did not meant for me.  (masa ni dh dapat offer kije skrg)

Next iv, melalui sorang member. Dia ajak gi interview sekali ngan dia. Pastu pegi la ofis orang tu on the stated time, tp orang tu kata xleh. Kena dtg after ofis hour sebab dia tgh busy. Eh musykil pulak la time tu. Pergi bertiga tau, yang sorang tu parents dah bising la sebab macam pelik iv lepas ofis hour, so dia tarik diri. Kita ngan yang sorang lagi gigih jugak nak attend sbb bkn senang nak datang sana pastu takkan nak balik gitu je kot. Walau kena tempias, perli sbb kwn yg lg sorang tu, tebalkan muka jugak. Huhu. Lepas arrangements, org tu aturkan iv near to the place we stay instead of us pegi ofis dia malam malam. Gitu. Iv malam tu ada personality test bagai. Alhamdulillah passed the test pastu org tu nak jumpa lagi sekali. Ala ala second iv la. Tapi kite tak pergi, sebab macam pelik sikit. Hihi. Company ni besar tau, remuneration package pun bagus. Tapi emm takpelaa. Anggap bukan rezeki la kali ni, kite prefer taknak g second iv tu atas sebab tersendiri. Kalau stated kang nnt ada cakap, ala biasa laa, employer gatal sikit gtu. Haha keypoint-gatal. Hahah. Kesian kawan kita tu, dia tak engaged sebab dia prefer nak balik lepas failed personality test walaupun org tu professional nak assign her to other department. Syg tau, lepas peluang.

Lepas tu, dapat iv kat Gombak, tp tak pergi jugak sebab tak familiar kat sana. Gedik sgt. Choose nak pergi dekat Menara Yayasan Selangor. Sampai tu rasa macam boleh agak kena buat apa, sama je macam company advertising tu. So tanya siap siap, kite tak prefer jual kupon bagai. Hahah. Manager tu mula taknak bgtau, dia suruh training dulu shari, join event dorang. Sah la tu, awal lagi kite reject hiks.

Last iv, Nunang's arrangement. Masa datang KL hari tu, dia tetiba cakap, 'Jumaat block schedule tau, iv dengan bla bla' Eh, senang camtu je? Hahah. So tabah la pergi je iv tu, and here I am right now.

Aah, company sama ngan Nunang. Hiks.

Haaa, gitu la ceritanya tau iv banyak kali, banyak belajar jugak. Kita tak pernah declare diri kita failed pun even g banyak interview pastu tak kerja jugak. No, never. Hari tu ada member buat ayat gini, "kesian Hannan dh banyak kali failed iv kann". Eh? Masa tu terus ada kekuatan nak jawab camni "kita tak pernah rasa kita failed pun sebab kita amik tu semua as proses belajar ". Hoii, kalau ikut aku la, dia sound camtu dh jadi racun tau, mcm akan buat moral aku down la selalunya tapi ntah kenapa leh jawab camtu. Lepas tu ada jugak jenis concern terlebih "Hannan kena kerja la kan, sebab nak kahwin". Macam tu skali concern nya? Oo abis kau taknak kahwin duk rumah la ye, sebab semua org yang kerja tu dia nak kahwin je matlamat dia. Ish apakah. Hihi. Puas hati dengan diri sendiri. At least I got many experiences. Takdela sekali dua attend iv terus give up macam tu. Takde punnn :p

Baru baru ni pun ada jugak pergi career fair, saje nak tengok peluang la. Sementara tu settle down sini dulu, mana tau nanti dapat offer bagus, kite gerak la lagi. Macam tu.

So itulah ceritanya, panjang berjela. Hewhew. Sekarang ni dah ada la new label kat blog ni, 'working girl' gitu. Bahahahaha. Satu je pesan, jangan cepat putus asa. Eh macam kena thanks dekat a my support systems je ni (Family & Fiance) for the continuous support. Again, all praises to the Creator-Alhamdulillah :) :)

1 comment:

Rina Samuel said...

Hi, hopefully u will reply me.
I ada interview with FELDA for Management Trainee programme...If you dont mind, boleh tak share pasal structure interview ..Harap awak masih ingat lagi. Diorang ada tanya current issues tak? What kind of question they asked actually.Harap awak boleh membantu saya. Terima kasih.