Friday, 27 December 2013

Felda: An Experience

So this is the story among all the interviews i've attended. An interview with Felda, for the Management Trainee's position (MT). I believe it is something good to share, something to ponder as well.

As one of the job seekers, my routine is to browse through the internet for vacancies, submitting resumes and making appointments. Truth be told, i've once declining a job offer which I guess I shouldn't have done that. Some says, I should be selective, while the others says that I should grab any opportunity for the beginning. Well em, damage is done. It's my bad.

Back to Felda, I apply for the position via Jobstreet.com which is beyond my expectation, they reply me 2 days after the application. OMG, I thought employers don't really entertains application via Jobstreet rather than sending us notifications emails of receiving our resumes. Haha. So they asked me to come for the first interviews session at The Zone Hotel, Kuala Lumpur.

Night before the interview, fiance and I mingle around the KL city just to find the hotel to make things easier for me as I dont want him to accompany me for the interview.  Once we found the place, he made me practice to go there twice, from LRT Ampang Park to the hotel. Rasa nak patah kaki, memang letih la jalan tempat sama, takmo sesat punya pasal. Sabar aje. Hahaha.

Registration at 8-9 am, terjumpa pulak kawan kita sorang, what a small world! You know who you are.  Rasa lega sikit dapat la kongsi nervous sama sama. First, kita ada briefing tentang MT program tu, the detail explanations. Truth is, I dont really know about Felda, except for their names. Hahaha. Em, Felda Jerangau where my aunt's live, Felda Bukit Kuantan my grandmom's, Felda Bukit Goh my uncle's. Funny meh? Hehe. Listening to what they brief us, makes my jaws dropped and my heart being so determinant spontaneously. I want to join Felda, pleaseeee.

I'd love to join any MT programmes, because we get to learn many things from this as we will be rotating from many departments to learn. So, you will have wider knowledge and wider opportunity to work with any departments. Takde la kita amik marketing kita duk department tu je. Mana mana kita pegi pun kita still akan duk department sama jugak lebih kurang. Bila join MT ni kita akan dapat lebih pendedahan, that's why la aku mmg target ank join MT hehe. Gitu. Oh ya, nak join MT Felda kena amik sijil account finance apa tah. Wajib, bila dh join program tu. Kena gi clas la weekend. Gitu.

Okay dah lepas briefing, kita ada exam. Maths ngan English. Hoheh, tak silap aku untuk English ada 32 questions for 18 minutes tapi dia ada bagi hadiah 5 minit. Maths pulak 20 soalan 20 minit kot? Dah lupa la sebab dah lama plus aku taknak ingat sangat la exam ni sebab susah nak mamppppp. Hahaha. The worst exam i've sit! Haha. English boleh lagi, Math tu memang aku pura pura tekan kalkultor je. Masa jawab tu memang aku dah rasa nk letak pensel angkat beg balik terus je. Dah la kita ni tak pandai Math. Hahaha. Aku siap hafal tau some soalan dia, buat stok ngadu kat Nunang. Gelak besar dia dgr soalan yang aku takleh jawab. Tau la terror Math. Ish. Dia kata simple je tu, tp kena pusing sikit la. Congak je takyah kira pun sebenarnya. Macam nak pukul je dia. Eh tapi ada jugak soalan yang aku gtau Nunang, dia menung tau pastu cakap eh tu soalan master yg! Oo patut aku takleh jawab. So aku tak bodoh la sebab tu soalan master. Hahahha.

Lepas dua exam tu, dia bagi we ols rehat jap, makan, sementara tunggu results. Masa ni jumpa ngn Erin pulak, kawan aku yang memang dh keje ngn FGV tapi nak join program ni jugak. Oh ya, masa break ni aku pn nak balik dh sebab org yang lulus exam je boleh gi second stage--case study ngn presentations. Tapi dorang suh tunggu dulu takleh balik. Masa dorang umum nama tu, aku memang duk belakang sangat sebab tau tak layak. Sekaliii, nama aku kena panggil. Hoihh terkejuttt gilaaa. Sebab aku rasa Math tadi satu soalan je betul kot aku jawab? Hahahhaa. Tapi dah rezeki kan, syukur. From 100 plus candidates, yang pegi second stage tu 30 ke 36 org je. Bersyukur gila time tu sebab aku memang dagmh give up awal kot.

Discussion kejap, pastu break lunch pastu presentations. Sebab aku group first, pukul 3 petang aku dah boleh balik. Hihi. Dengar cite group last balik pukul 6 petang kot? Lepas presentation tu panel ada cakap la, nanti ada second interviews dengan CEO. Mana mana yang selected akan diberitahu la. Gituu.

2 minggu lepas first interview, aku dapat call from FELDA, untuk second interview. Wahh, tak sangka. Kali ni dekat Balai Felda. Untuk second interview tu ada 6 orang je, this one untuk anak syarikat Felda, Delima Oils. Personal interview dengan Head Marketing, Head Sales and HR. Kali ni macam relaks sikit, biasa la personal interview. CEO tak dapat join sebab busy. Masa ni kawan kawan yang sama interview tu cakap, "ni untuk kenal je, kita dah dapat, so jawab je dia tanya apa, relaks je". Amboiii. Memang suka la dengar macam tu kan. Rasa cerah je harapan. Memang semua la cakap camtu. Pastu aku memang puas hati jugak la masa interview tu, sebab respons dari panel pun bagus je. Balik tu senyum je, hoping for the results.

Supposedly, dapat results before Christmas tau, tapi kawan aku masa second iv tu tanya la ada feedback dari Felda tak, aku cakap tak. Dia pun takde dapat call jugak. Both of us give up, mungkin bukan rezeki. Sampai sudah Felda tak bagi feedback, dia pun sama. Huwaaaa. Sedikit tertekan jugak, sebab memang aku harapkan Felda ni hehe. Plus, at least kalau they notify us takde la macam tertunggu sangat, biarpun berita tu mendukacitakan. Huhu. Ok la ngaku, memang down kot. Parents ngan Fiance la bagi semangat, rezeki tempat lain etc etc.

Such a wake up call tau. Not everything near to us belongs to us, never have too much hopes, at the end we might be too dissapointed. Wake up, there's a lot waiting for us. At least, tu experience yang ajar iols jadi kuat, kena terima apa jua keputusan. Sobs. Bila tengok ada member offer kije kat Felda on FB, I was wondering macam mana senangnye dorang dapat kije ngan Felda, siap nak decline offer. Kita ni menangis tau hahah. Eh tapi tu la, sape yang praktikal ngn Felda, most of them dapat absorb tau. Bagus.

Mungkin sebab letak harapan sangat la kot,yela masa second iv tu masing masing cakap benda yang menjanjikan. Itu la kot. Hahaha, sape tau rezeki akan datang ke? Haaa.

Penting sekali----JANGAN PUTUS ASA, the best is yet to come!

We do the best, Allah will do the rest, InsyaAllah.

Till then, bye!

Ps: Thanks to Suha sebab bagi numpang rumah masa nak gi first iv tu hehe.

3 comments:

MIRA said...

betapa ssh nk dpt koje kn?sometimes wondering if i've made a rite decision when i declined to be interviewed..bcoz some people said we should be choosey sometimes.Jz think positive at ths moment.i thought that's not my rezeki knn..
ouh..btw,ad bce post naz tu eh?ak isi sparuh jln phtu x leh proceed.x phm aku ~lol

Hannan said...

Haha, indeed. Now starts to submit resumes everywhere again, haha. Dh dpt kije declined plak konon selective. Padan muka sdiri. Haha.
Ada jgk tny naz, tp tak submit pn, MT pn tak lepas ni, that Mkt Exec position lepas MT. Haha. Mgkin jugak sbb dh give up? Hahah. Good luck cari keje wehh :)

MIRA said...

taw xpe..actually bkn nk choosey ngat weh,tp kalo maen kje shift mlm tu yg eden lomah cket.cross time border lg la pkir pjg.kalo kje tepirmh je xpe haha..psni kna ambik rsiko cket nmpknye..huhu..mu apply mne2 bank x?btw,thanx n gud luck too :)