Monday, 31 December 2012

Boathouse Trip-Tasik Kenyir


*entry ni sarat ngan gambar because pictures worth thousand words. Tak gitooo?*

Percutian Rumah Bot 
*motif translate?*


Tasik Kenyir has been one of the attractive place here in Terengganu. Even though I am Terengganu-nian, I can count how many times I’ve been to Tasik Kenyir. Hmm, twice maybe? Hahaha.

Supposed that I want to go back to Malacca on Thursday, but since my dad insist on taking me for the family trip (well, anak kesayangan ngeh2) I decide to follow them which I had no regret at all. Phew.

yang nak bagi penyepak tu not our family..hihi
*sibuk je*

abah's baby *perasan*

Day 1

We left home at about 8.30am, dropping here and there to complete our bekalan for 3D2N stay at Tasik Kenyir. To be specific, not only my family join the trip but it is our BIG family. Arriving at the dam about 10am, we started to register, have our breakfast and then..Yesss, to our boathouse! MasyaAllah, it is beyond my imagination. Lengkap dengan dapur, 2 bedroom with queen size bed, toilets, hm, I guess it enough for a boathouse. Senang cakap macam dalam cite Jangan Pandang-Pandang tu ler. Boathouse yang diorang guna tu pun ada tapi kami tak naik yang tu.

daftar dulu

yayy! rumah bot kami

Then, we started our journey to lubuk manyak ikan. No specific name to that lubuk. It took about 4 hours plus nak sampai lubuk tu naik boathouse which I guess about 20/30km per hour. Hahaha. Along the journey, we witnessed the greenery scenery of Tasik Kenyir which is indescribable. Nak tau, sila la datang sendiri. Sempat la my mum masak and saya pun sempat membuta sementara tunggu sampai.





kat rumah lagi ni

Add caption

umi ngan baby hangit sedondon

labely mom :)

nampak tak sape excited?

demokkkk







sampai je dah petang, lubuk tu dekat dengan air terjun lepas tu udara nyaman dia, phew. Sejuk gilosss wa cakap lu. Tido selimut ngan toto pun menggigil lagi. Gentleman mula la memancing, memukat dan sebagainya. While the ladies preparing the foods. Duduk sini kejenya makan je, bekalan yang target untuk 3 hari pun, tak sampai 2 hari dah tinggal beras je. Hahahha.


Makan, tido, sembang, makan, tido, sembang, makan, tido. Ehh, dah pagi besoknya.

Day 2

Boathouse kami tu, stay kat lubuk sama je la for the whole trip ni. So second day ni, aktiviti sama je. Yela, tengah tasik kot, apa boleh buat selain makan tido je? Nak gi shopping ke apa ke, tak payah berangan ler, mana ada manusia bina shopping complex tengah tasik ni yang oi. Keje aku pulak, bangun tido je snap gambar, nak tido pun snap gambar. Sampai abah kata

‘angah ni dah macam ahli kaji bumi je’.

Hahhahahaa. Kaji bumi pun bolehh la Abah..


morning view

Second day, we had a chance to jump into the lake. Tapi, mesti la Abah dah siap ikatkan tali pada pokok dengan boathouse tu, for security. Dalam kot weh, air hijauuu je. Dengan life jacket ngan tali tu la kami bergantung. Huhuhu. Well at least, dapat gak merasa kedinginan air tasik.


brave lil sofea

tangkapan hari ke dua


Teruja tengok ikan-ikan besar yang berjaya di tumpaskan. Eh?? Dalam boathouse siap buat ikan masak tempoyak lagi. Makan sampai tak hengatt. Tapi saya tak makan ler ikan air tawar, den tak gomar. Keh2

Tapi kan, satu je problem paling besar (for me) semasa trip ni. Guess what? Hmm. Kat handphone tertulis ‘NO NETWORK COVERAGE’. Sedih la, tak leh contact ngan dunia luar. Ehem, to be specific, ngan buah hati. Uwaaaaaaa :’( sorry, I bukan sengaja, tapi Tasik Kenyir ni bukan wilayah Celcom kot. Hihi. Digi pun tak bersamamu sangat. Dan terlepas beberapa important calls. Aiyakk.

Day 3

Yeayyyy! Last day here. I woke up when everybody has taken their breakfast, their bath and everything settled. Ngeh3, memang la saya bangun paling lambat. Sungguh selesa tidurnya. Huaahahaha. Orang memekak pun aku buat buat pekak gak.



tangkapan mega day 3




 Bangun je, tengok diorang ni tengah mandi tasik lagi. Umi kita dah simpankan nasi goreng untuk kita dah. Nampak tak kasih ibu di situ? Uhukk. Baru nak makan, umi ajak naik boat pergi tengok air terjun. Tinggalkan nasi goreng lalu berdesup naik boat. Yeeeehaaa.

ada sokmo budak nyibuk nihh


speechless


isi masa lapang

nak balik dahh

Lepas tu, masa untuk pulang. Bertolak dalam pukul 10.15am dan sampai pada 2.15pm. Seronokk datang sini, pengalaman la duduk boathouse. Jangan risau, takdenya pening or mabuk laut sebab Tasik Kenyir mana ada ombak. Semua orang kewl je. Nak menari Gangnam Style pun takde hal la beb. Hihi. Satu je, kalau datang sini, sila bawa makanan yang banyakkkkkk banyaaaaaaaaakkkkkkk. Beras, jajan, kacang, keropok, serunding, roti, maggi, nasi beriani, nasi tomato, nasi ayam ok dah melalut. Sebab apa nak bawa banyak makanan? Sebab atas boat memang tak de kerja selain makan. BAGUS, balik rumah tak sampai seminggu dah GEMUK macam duduk berminggu-minggu. *pitam*

Tercapai la matlamt kami semua nak datang sini untuk BEREHAT. Alhamdulillah, we are all fully recharged! Yayy!! (oh my, saya belum study lagi for my FINAL, GULP)

Ok bubuiii J



Tasik Kenyir (27th December-29th December 2012)




No comments: