Sunday, 4 November 2012

Wong Solo : Janji Ditepati


As usual, bila nak balik ke Terengganu je sure ai drop ke KL dulu.. so, pegi sana tepat dengan time dia abis keje la..but still kena tunggu gak kejap (mmg slalu kena tunggu pun) since dia balik solat Asar dulu, wangi-wangi dulu baru datang fetch ai.. Foiiineee.

Masuk je kereta terus tanya dah makn ke belum. Lantas laju-laju saya keluarkan roti dan cakap “saya bawak bekal..nak tak?” keh3, saya memang suka bawak bekal pun. So dia kata dia belum makan lagi sebab nak tunggu makan ngan ai..sweet enough? Bluwekkk.. (^____^) dia bagi option whether nak fast food ke nasi.. saya kata ikut dia je la.. then dia kata nak bawa saya g makan ayam penyet Wong Solo (something yang dia pernah janji).

Berdesup la ke Bangi, demi mencari sesuap ayam penyet Wong Solo. Sampai je sana, dia pilih port penuh kemelayuan, duduk bersila je.. huhu. Saya diam je, dia yang orderkan. Ayam penyet for me and ayam bakar for him. Dia ni memang tak adventure sangat makan, since ayam penyet tu pedas..awal-awal lagi dia pilih ayam bakar. Puas la merayu memujuk ajak makan yang sama, tapi dia tetap berkeras biar saya je nanti tercungap2 kepedasan. Ok.

Sampai je makanan depan mata, terus ai kompelin (that’s my habit pun, belum pape dah kompelin), “ceh, sikitnya sambal dia..menyesal tak mintak lebih tadi”. Memang sikit pun, saya kan suka pedas so saya nak la banyak sambal tu. Dah tu makan aje la dalam hati tekad nanti nak tambah sambal (provided dalam balang atas meja). Punya la pedas gilaaaa, sesuap nasi selang ngan segelas air. Ambooiiii, pedas kemain..sambal yang seciput tu tak habis pun akhirnya. Tsskkkk. Tak padan dengan berlagak tadi.hahahaha.

Dia ni pulak enjoy je makan ayam bakar yang tak adventure tu sambil bercakap-cakap ngan saya yang dah tak cukup nafas sebab pedas. Ikut hati, nak je cakap.. “ehhh, awak boleh diam takk?? Saya baling ayam kat muka kanggg!!!! (garanggg) hihihi.. nyaris gak la mengalir air mata makan ayam penyet Wong Solo ni..

Overall, walaupun pedas, saya Berjaya gak licinkan pinggan tu, cuma tinggal seciput sambal dan kuah sambal terung je. Tempe, tauhu semua aya dah pass awal-awal kat dia. kalau tak benda tu pun jadi tinggalan saya la.. hehe. Sebenarnya, saya tak sure tentang original rasa ayam penyet ni, semua tempat saya makan..semua lain rasa. *confuse* So saya agak nanti nak pergi Indonesia je la kot, hunting for the original ayam penyet..haha *boleh gitu sayang?*

Then lepas terus pergi Putrajaya untuk naik bas. Sebelum tu sempat belajar naik ERL siap amik flyers kat situ nak balik study pasal nak naik benda alah tu since nanti tak nak susahkan dia..kah3 jakun much?? Tapi sudahnya ai end up naik KTM komuter je.. (dah la time tu perang dingin ngan dia). padan muka ai, so kesimpulannya, ayam penyet Wong Solo memang superb!





*gambar makanan takde, gambar PEMAKAN je mampu.haha*

Bye =)


p/s: lama tak hupdate, kat kampong coverage kurang. Bayak entry tergendala. Pasni nak post namblas entry sehari.hahaha

No comments: