Thursday, 22 November 2012

Little Soph being away from home


Sempena cuti sekolah ni, along request nak jaga the 6 years old angel, Sofea. At first, abah was refuse to let her go since he was not confident Sofea can stay far away from them. But umi insist on sending her to Along since Sofea very the nakal kat kampong. Lintah, pacat, tali air semua dia bantai. Sofea too, the day before nak pergi tu dia macam nak-tak-nak je sebab abah pujuk dia jangan pergi. But akhirnya malam tu, she followed me. Abah lepas dalam nak tak nak jugak.

Naik je bas, after saying goodbye to abah and umi, she said to me cheerfully: “tengokk..adik tak nangis pun”. She was super excited sebenarnya then cakap dia nak tido. Saya selimutkan dia, letakkan bantal dan dia cuba lelapkan mata. But then, I noticed she keep moving left and right. Then I asked her whether she’s not comfortable. Seeing her eyes, I know what she kept inside. She started to feel that she had made wrong decision, by following me. When the bus stops somewhere, in front of restaurant, few customers were staring at the bus. Sofea asked me: umi ngan abah ke kat kedai tu? Saya jawab: tak, umi ngan abah dah sampai umah pun. Then I told umi to SMS me in proper words, to let Sofea read, as pesanan to her. So umi text : Adik jangan degil duduk dengan along, jangan nangis ye. Umi dah sampai rumah pun. Something like that. I can see tears in her eyes; she pulled her blanket trying to sleep. Me too were sebak. Tak sedar bila dia tertidur betul.

I actually, can’t stand people crying. Me too will cry nanti. Terutama kalau saya nampak orang yang very close ngan saya nangis. Sampai je KL, Sofea terjaga. I told her that we already in KL. She asked me dah pukul berapa and also umi dah bangun ke belum? Msg umi bgtau adik dah sampai. I was like, touch. Bangun tido terus tanya umi. Sampai Putrajaya Sentral, sekali lagi suruh text umi, naik kereta Man pun suruh text umi. Sampai umah along pun sama. I called umi, letting her to talk to Sofea and I’m just listening. Sofea reaction was very sayu, tahan air mata. Then I left her with Along, I went to Melaka.

I do asked about Sofea conditions at Along’s place. Along tell me that she keep on termenung, air mata berlinang. Yela, mana tak termenung, semua orang tido..dia sorang-sorang. Aiyakk. Saya ada call dia tanya whether dia nak balik. Dia jawab “tak nak, nak main ngan Raina. Tapi kalau abah datang amik, adik nak balik la”. So saya pesan : “jangan nangis nanti kita balik la sama-sama” (saya pun sedih knowing her condition like that). nak menangis sama.

It has been 5 days today. I called Along tadi tanya pasal Sofea. She got fever. OMG, its demam rindu. Aduhh, dengar dia demam je saya macam hari ni jugak nak bawak dia balik. SOBS. Then saya request nak cakap ngan dia.

Me: adik demam ke?
Her: em
Me: adik dah main kolam ke?
Her: em
Me: adik nak balik ke?
Her: em

‘em’ dia tu macam tengah tahan tangis. Tapi memang ya pun, dia terus pass phone kat along then she cry. Runtun qolbu la macam nih. Paling sayu bila along kata dia duk sebalik langsir, pandang pemandangan luar and teresak-esak. Adik, why you were so much like me hah? Wuuu, serius rasa nak amik dia duk ngan saya je la. Boleh bawak pegi kedai ke. Ni terperap je. She used to hang around with many other kids. That’s why kot. Then I text her : Adik makan ubat tau. Kalau demam  tak leh balik naik bas. Angah dah bagitau umi abah. Again after she read this, she cried.

Ikutkan perancangan saya, nak hantar dia balik besok malam. Tak boleh dengar la dia macam tu. Terseksa. She was exactly like me. Cengeng. Maybe because we share the same element kot. Air. She’s the six and I’m second. Oh myyy, poor little baby. Me even worst I think, tido umah atuk yang jarak tak sampai 10 langkah pun aku boleh teresak-esak nangis mintak hantar balik. Tak boleh tido no umi and abah. Padahal masa tu dah darjah 3. Jadi kuat sikit sejak duk hostel walaupun selalu homesick, nangis sebalik bantal. Sian la kat Sofea, apa nak buat ni……..

latest pic of her
request kat Along


bye='( 
*thinking about Soph's condition*

1 comment:

Lutfi Azmi said...

haha kesiannya dia home sick.