Friday, 25 May 2012

flash back cerita sedih


My name was listed to attend one program organised by the university but I refuse to attend that program. Some of my friends (actually 2,oh..maybe 3 ehh 4)..semua la kot..haha berusaha memaksa saya, lama saya fikir until I finally  said YES!!
Pada hari yang dijanjikan,saya dan rakan-rakan telah bersama-sama pergi ke tempat yang ditetapkan. Saya tak la excited sangat, biasa je. Sesampainya di Seri Negeri (tempat kejadian), saya melepak dulu di luar sementara menunggu yang lain. Akhirnya kami, (saya, Y dan Yus) beriya2 nak masuk mendaftar. Sampai la giliran saya, saya sibuk meneliti list nama yang tersedia.. namun..

Saya: err Miss, nama saya tak listed..
Miss: Ha?? Macam mana leh takde? Awak dapat invitation card?
Saya: (eh,mcm xlayak je saya kat sini) oh, ada2..(sambil mengeluarkan kad tersebut)
Miss: Hurm,ok..tapi camne nama awak xde? Takpe2, masuk dulu, duk meja VIP, nanti ktorang uruskan..
Saya: ok Miss..(dah sebak + malu..yela,dah macam rasa ‘apa kau ni, nama xde..terhegeh2 nak dtg’

Cover air mata,si dua orang teman ni dah tanya kenapa boleh xde nama dan mereka rasa serba salah. Saya siap boleh ajak mereka balik lagi. Betapa sedihnya saya. Lalu mereka memujuk saya dengan memberikan harapan palsu dan ajak saya join table mereka sementara. Saya pun join la dgn hati yang sebal..(eh yeke ni?)
Lama menanti, akhirnya saya akur, saya perlu duduk sorang2 di meja VIP. Bye kawan-kawan. Semasa sedang melayan perasaan sendirian, kawan2 saya yang baik datang untuk menghiburkan hati dan bagi sokongan..(thanks korang, I’m so touched) =(

(teman setia di meja VIP..love u akak)

Dari belakang, saya hanya mampu melihat kawan2 naik ke pentas dan menerima sijil.Lecturer juga bertungkus lumus berusaha memasukkan nama saya dalam list, namun akhirnya saya menolak dengan baik.
(kawan2 yang layak naik pentas)

Puan: Hannan,betul kamu xnak naik? Saya boleh uruskan, kesian kamu. Patut xjadi mcm ni.
Saya: takpe la Puan, kawan2 saya semua dah turun, saya segan la..
Puan: ala, takpela..kamu naik jugak, rasa naik pentas.
Saya: terima kasih Puan, saya xnak naik..hihi
Puan: hmm, ok eh Hannan? Takpe, sy doakan kamu dapat naik sem depan..
Saya: (hati berbunga) InsyaAllah puan, Thanks..

Terubat sikit kecewa saya, lecturers mmg berusaha sampai mereka macam dah nk gaduh..haha..alaa, tapi biasa la majlis, xsemua sempurna.. saya hanya dapat rasa memegang sijil kawan2 yang budiman sahaja..takpe la.. at least mereka turun pentas je terus datang pada saya dan kata “nahh..amik pegang sijil aku”..=)
(ini la Y dan Yus yg gelabah..haha)

(posing ngn sijil org *muka sedih*)

Satu benda buat saya terkilan, because my name was not listed on the latest list, so I was not able to grab one award which I think very meaningful (award yg only selected student dapat pada majlis itu).. xade rezeki, so mungkin Allah nak suruh saya usaha bersungguh-sungguh lagi..
Huhu.. moralnya,1) Jangan attend majlis tu lagi..(even I was listed 3 times already, this is my first time attending it and it brings me kenangan pahit..haha) 2) sila berusaha bersungguh2 lagi..insyaAllah..

(untungla Yus, ko dapat sijil..)

(semua ni salah diorang yang ajak saya..haha)

(tahniah kawan-kawan)

Yes..jangan putus harapan kerana perkara kecil sedemikian, mungkin Allah ingin memberikan sesuatu yang lebih baik pada masa hadapan..InsyaAllah.. I do hope to attend this majlis with all my classmates! FIGHTINGG!!

P/S: friends are wonderful if you really get to know them! Much thanks!! *hugs*

No comments: